Waarom willen gemeenten Wijdemeren en Hilversum samengaan?

Wijdemeren kan als gemeente niet zelfstandig blijven bestaan. Wijdemeren is klein en de dienstverlening aan inwoners, bedrijven en instellingen staat onder druk. Dit komt onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en gebrek aan budget. Daarnaast staat Wijdemeren voor een grote financiële opgave en heeft de bestuurskracht versterking nodig.

Beste optie

Na alle onderzoeken en verkennende gesprekken is het voor het college van Wijdemeren duidelijk geworden dat samengaan met Hilversum voor haar inwoners en ondernemers de beste optie is. Zonder Wijdemeren op te splitsen. Zo blijft Wijdemeren bij elkaar en kan zij beter opkomen voor de belangen van haar inwoners en ondernemers. Hilversum kan als sterke centrumstad invulling geven aan de uitgangspunten van de Wijdemerense gemeenteraad. En de identiteit en het karakter van de dorpen kunnen verder worden versterkt binnen de nieuwe, stevige gemeente.

Elkaar versterken

Ook voor Hilversum is het samengaan met Wijdemeren een realistische optie. Dat blijkt uit de onderzoeken en gesprekken die zij heeft gehouden. Als centrumgemeente vindt Hilversum het behoud van Wijdemeren belangrijk voor de regio. Daarom is er voor het Hilversumse college ook maar één optie: een herindeling met heel Wijdemeren, zonder opsplitsing van het gebied. Hilversum blijft dan bestaan als gemeente met de naam Hilversum. Hilversum en Wijdemeren kunnen elkaar goed versterken. Daar kan de hele regio voordeel van hebben. Er zijn nog wel financiële en organisatorische uitdagingen waar goed naar moet worden gekeken.

Principebesluit

Op 10 juli 2024 hebben de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum in een ‘principebesluit’ uitgesproken dat een herindeling noodzakelijk en mogelijk is. Dit besluit is het resultaat van onderzoeken en gesprekken tussen de gemeenten Wijdemeren en Hilversum. Het is de bedoeling om gemeente Wijdemeren op 1 januari 2027 aan gemeente Hilversum toe te voegen.

Hoe nu verder

Het principebesluit is de start van het herindelingsproces. Dat proces duurt tot 1 januari 2027. De komende maanden schrijven Hilversum en Wijdemeren samen een herindelingsontwerp. Hierin staat onder andere:

  • De visie op de nieuwe gemeente
  • Hoe de grenzen van de nieuwe gemeente gaan lopen
  • Hoe de financiën worden geregeld

Inwoners en ondernemers kunnen tijdens participatiemomenten in oktober 2024 meepraten en hun ideeën geven over verschillende thema's. De resultaten van deze gesprekken worden meegenomen in het herindelingsontwerp.

Het herindelingsontwerp wordt in december 2024 besproken en vastgesteld door de gemeenteraden van Hilversum en Wijdemeren. Na hun besluit over het ontwerp kunnen inwoners en ondernemers een reactie geven op dit besluit.

Uiteindelijk nemen de gemeenteraden in maart 2025 een besluit over het herindelingsadvies aan de Gedeputeerde Staten. Daarna volgt een wettelijk traject.

Meedenken

In het voorjaar van 2024 was er een verkennend onderzoek over een mogelijke herindeling. De centrale vraag hierbij was: wat is belangrijk bij een herindeling? Inwoners konden via een vragenlijst hun mening en hun ideeën delen. De resultaten hiervan hebben meegewogen in het principebesluit en worden meegenomen in het herindelingsontwerp. 

Ook bij het schrijven van het herindelingsontwerp spelen inwoners en ondernemers een belangrijke rol. In oktober organiseren de gemeenten bijeenkomsten waarbij inwoners en ondernemers hun mening en ideeën kunnen delen. Dat kunnen zij ook online doen via deze website op de pagina 'Denk mee'.

 

Over dit platform

Gemeente Wijdemeren en Hilversum gaan in het najaar van 2024 een plan maken voor de samenvoeging: een herindelingsontwerp. Hierin staat hoe de toekomstige gemeente er ongeveer uit komt te zien. Inwoners, ondernemers en organisaties kunnen hierover meepraten.

 

 

Cookie-instellingen